2011. május 22., vasárnap

Ismeritek Vizvári Mariskát?


Hát ő lenne Vizvári Mariska. Ezt a szakácskönyvet anyukámtól örököltem meg, 1957-es kiadás. Azóta is nagy becsben tartom, gyakran előveszem, megnézem, hogy egy-egy hagyományos ételt Vizvári Mariska hogyan készített el. Mikor gyerekként apukámat kérdezgettem, hogy ki volt ez a Vizvári Mariska, azt mesélte, hogy színésznő volt, és igen nagy konyhát vezetett.
Az tény, hogy a szakácskönyvében a hideg előételektől a desszertekig minden felvonultat. Sőt a befőzést sem hagyja ki, a végén komplett menüsorok vannak egy évre. És háztartási tanácsok:)
Szeretem olvasgatni, a stílusa egyszerű, mindenki számára érthető, közvetlen.

Híres színészdinasztiából származott 1877-ben született és 1954-ben halt meg. A Magyar Életrajzi Lexikon szerint eleinte naivákat játszott, később zsörtölődő anyósokat, komikus öregasszonyokat.





Apukám a könyvet beborította egy igen erős pergamenszerű papírral, és belehímezte anyukám nevének kezdőbetűjét.
Az ok, amiért előkerült a könyv, hogy zellerkrém levest főztem. Kíváncsi voltam, ő hogyan készítette el. Hát igen, Vizvári Mariska anno borjúcsontból főzött alaplevet a leveshez:)




6 megjegyzés:

  1. Nem,nem ismertem,de köszi,hogy megemlékeztél róla!:)
    Druszám ,már értem,honnan vagy ennyire kreatív,neked már az ereidben is ez folyik!! Apukádtól,szép gesztus volt a monogrammos könyv,de nem hagyhatom szó nélkül az evőeszköztartót és alatta a kis hímzett terítőt!! Ezt mutattad már vagy csak én maradtam le róla?:)

    VálaszTörlés
  2. Én hallottam róla,de nekem nincs meg.Olyan szuperek ezek a régi szakácskönyvek,nekem van egy aminek a címe:A jó háziasszony.Na abban benne van a régmúlt idők háziasszonyának heti időbeosztásától kezdve egy sok fős társaság étkeztetésének megszervezéséig minden:-)
    Viszont Apukádtól szép volt,hogy bekötötte Anyukádnak a könyvet:-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű fotókat készítettél és élveztem minden egyes sorodat... :)))

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Nekem is megvan a Vízvári Mariska szakácskönyve, déditől maradt rám. Sajnos elég rossz állapotban volt már mikor hozzám került, de nagy becsben tartom. A leveseit a párom imádja.

    VálaszTörlés
  5. Én most hallottam Mariskáról először! Nagyon tetszik a kanáltartód (vagy mi annak a neve?)

    A naaagy-fogyi közepette nekünk már csak a szakácskönyv nézegetése maradt ;)))

    VálaszTörlés
  6. Melinda, már elég régen hímeztem ezeket, a tányér alatti egy konyharuha, már elég régóta a szekrényben lapul, de most elővettem.

    Móka, örülök, hogy te is szereted ezt a szakácskönyvet, remélem, még a gyerekeink is becsben fogják tartani:)

    Reni, most csak lapozgatjuk, de majd később.....majd meglátod!:)

    VálaszTörlés

Válasz