2011. május 29., vasárnap

Horgolt rózsák


Mobiltartónak, zsebkendő tartónak, vagy kinek hogy tetszik:)

A rózsákat hordosv leírása alapján készítettem.





És aki inspirált: Vica (aki mostanában szemtelenül keveset jelentkezik, pedig mindig nagyon várom, hogy lássam végre miket alkot). Akitől kikuncsorogtam ezt a "tartókát", és ő volt olyan kedves, hogy meghorgolta nekem. Én meg az enyém alapján az óvónéniknek ballagási ajándék gyanánt.. És látjátok, hogy még milyen kincseket kaptam? Köszönöm itt is, Vica!




2011. május 22., vasárnap

Ismeritek Vizvári Mariskát?


Hát ő lenne Vizvári Mariska. Ezt a szakácskönyvet anyukámtól örököltem meg, 1957-es kiadás. Azóta is nagy becsben tartom, gyakran előveszem, megnézem, hogy egy-egy hagyományos ételt Vizvári Mariska hogyan készített el. Mikor gyerekként apukámat kérdezgettem, hogy ki volt ez a Vizvári Mariska, azt mesélte, hogy színésznő volt, és igen nagy konyhát vezetett.
Az tény, hogy a szakácskönyvében a hideg előételektől a desszertekig minden felvonultat. Sőt a befőzést sem hagyja ki, a végén komplett menüsorok vannak egy évre. És háztartási tanácsok:)
Szeretem olvasgatni, a stílusa egyszerű, mindenki számára érthető, közvetlen.

Híres színészdinasztiából származott 1877-ben született és 1954-ben halt meg. A Magyar Életrajzi Lexikon szerint eleinte naivákat játszott, később zsörtölődő anyósokat, komikus öregasszonyokat.





Apukám a könyvet beborította egy igen erős pergamenszerű papírral, és belehímezte anyukám nevének kezdőbetűjét.
Az ok, amiért előkerült a könyv, hogy zellerkrém levest főztem. Kíváncsi voltam, ő hogyan készítette el. Hát igen, Vizvári Mariska anno borjúcsontból főzött alaplevet a leveshez:)




2011. május 14., szombat

Piros-fehér konyha újra töltve...


Végre eltűntek a konyhámból a pisztácia zöld falak! Tényleg kezdtem már úgy érezni magam, mintha egy óvodában volnék. Ami még tetszett 6 éve, az már most egyáltalán nem jött be. Szerencsére Áronban emberemre találtam, mert közölte, hogy a szobája csak fehér lehet (eddig is az volt), nem szeretne színes falakat.
A konyhát mégsem szerettem volna teljesen fehérre (csak a plafon és bordűr felett), így végül a bordűrhöz választottam a színt.
Az akasztót a Százforintos boltban vettem, natúr fa, talán lakkozva volt. Fehér festékkel lefújtam. Mondanom sem kell - gondolkodás nélkül. Azért egy kis csiszolást megejthettem volna:)




Szívek: Tilda Hus





És végre megvettem az új evőeszköz tartót is! Már olyan régóta kinéztem, annyira vágytam rá! Mindig kis konyháim voltak, fiókokban hiányt szenvedek a mai napig, ezért az evőeszközök egy kosárban voltak a konyhapulton eddig. Hát bevallom, porosodtak is rendesen. Tehát megnyugtattam magam, hogy nem csak esztétikus, hanem igen hasznos is ez az evőeszköztartó.



2011. május 1., vasárnap

Erkély jelenet


Design: Brin par Brin/Mes Graines du Potager
Anyag: Zweigart/Murano Chocolate, 32 count
Fonal: DMC

Van erkélyem, "tenyérnyi". Minden tavasszal a fejemben van a kép, hogy milyenre szeretném végre: kiülősre, reggelizősre, beszélgetősre, virágosra, fűszernövényesre. Aztán csak kiülős marad:( Az elképzelés is marad- a következő évre:(
Mert le kellene burkolni, valami polcos szekrénykét keríteni, ahová el tudom tenni a virágcserepeket, földet, stb. , a meglévő szekrényt le kellene festeni (mi másra, mint fehérre?). A fejemben már komplett kép van róla, hogy tetszene.
Tehát akkor hajrá? És lesz május végére egy nekem tetsző erkélyem!