2010. november 30., kedd

Rendhagyó Adventi naptár/2010.december 1.

2010.december 1. kedd, Elza

A mai napon tehetjük ki az adventi naptárt a gyerekeknek, akik Szenteste napjáig naponta egy meglepetést rejtő zsákocskákat bontanak ki.


Már évek óta megfogadom, hogy új adventi naptárat készítek Áronnak, aztán a nagy évvégi hajrában mindig lemaradok róla. No, majd jövőre!:) Mindenesetre az első zsákocska már lekerült a naptárról.



2010. november 29., hétfő

Rendhagyó Adventi naptár/András,Andor napja

2010. november 30. kedd, András, Andor
Kifényesítünk annyi piros, egészséges almát, amennyi családtagunk van, és elhelyezzük a termős asztalunkon.

Ezen a napon Szent András napját ünnepeljük. András, Jézus tanítványainak egyike volt. Néró császár helytartója fogatta el, és egy X alakú keresztre kötöztette, hogy lassú halállal haljon meg. A vértanú a legenda szerint, két napi szenvedés után november 30-án halt meg. A kereszt szárait átlósan ácsolták össze, nem úgy, mint Jézusét. Ezért még napjainkban is az ácsok az ilyen alakú keresztet András-keresztként emlegetik.
András naphoz sok népi hiedelem és népi szokás kötődik, mint például a férjjóslási praktikák: a lányok gombóc főzéskor kis papírokra írták a fiúk nevét, a gombócba gyúrták, amelyik gombóc feljött leghamarabb a víz színére, az lesz a leendő férjének a neve. De minden jóslás alapja az egész napos böjt volt. A zajos mulatságok ezen a napon megszűntek, és a muzsikaszó farsangig hallgatott. András nappal kezdődnek el a disznótorok is.



A mi termős asztalunk a konyhában van-egyszerűen kiszorult oda, ott találtam még szabad felületet. Meg hát különben is a "fél életemet" a konyhában töltöm:) Az asztalra remekül illett Reni két évvel ezelőtti ajándék terítője.



2010. november 28., vasárnap

Rendhagyó Adventi naptár/1.Advent

Amarantánál találtam rá a Rendhagyó Adventi naptárra. Idén mi is ennek megfelelően készülünk az ünnepekre.

2010. november 28. vasárnap, Stefánia
Adventi első vasárnapja
Elkészítjük az adventi koszorút, meggyújtjuk az első gyertyát. Kialakítjuk a termős asztalt a lakásban.

Az Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év első napja. Ez a nap mindig november 27. és december 3. közé esik. Az Advent eredete a 4.századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.
Az advent szó jelentése: eljövetel. A latin adventus Domini kifejezésből származik, aminek jelentése: az Úr eljövetele.
Adventkor a keresztények megemlékeznek a Jézus születése előtti várakozásról, várják az Úr eljövetelét a saját életükben is, valamint várják Jézus Krisztus második eljövetelét is.
Adventkor a 19-20.század óta szokásos koszorút készíteni. Adventi koszorút először 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Manapság fenyőágakból készített koszorút készítenek, melyet négy gyertyával díszítenek: katolikus körökben 3 lila és 1 rózsaszínű gyertya kerül a koszorúra. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel több gyertya ég. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. A gyertyák az alábbi fogalmakat szimbolizálják: hit, remény, szeretet, öröm.

Idén az adventi "koszorúnk" igazán rendhagyó, szakítottam a hagyományokkal, most egy kicsit újítottam. Frankfurtban egy dekor boltban láttam az ötletet, és tudtam, vagy ez, vagy semmi:)





2010. november 9., kedd

Frankfurti vegyes felvágott:)

Múlt héten 4 napot töltöttünk Frankfurtban, mutatok pár képet. Sokan azt gondolják, hogy Frankfurt csak a "business"-ből áll, de én igazán szeretem a várost, két évig ott éltem, rengeteg látnivalója van. Az út kalandos volt, hajnali 2-re értünk be a városba, egy hostelben szálltunk meg egy éjszakára. A többi éjszakát egy "idegennél" töltöttük, a couchsurfing oldalon Martin ajánlotta fel, hogy éjszakázhatunk nála.
És bejártuk a várost: A Römer-en kávéztunk, a Majnán hajókáztunk, a Dóm 334 lépcsőjét megmásztuk, voltunk a Goethe Haus-ban, lifttel felmentünk a Main Tower 55.emeletére a kilátóba, ellátogattunk a Palmengarten-be, megnéztük Sachsenhausen-t, vásároltunk Frankfurt bevásárló utcájában a Zeil-on, megnéztük az Alte Oper-t. A városban épp a hétvégén volt Maraton futás, fergeteges volt a hangulat. Ittunk almabort, almapálinkát, ettünk Grüne Sosse-t, megnéztük a Bettmaenchen-t a cukrászdában (amit végül jól elfelejtettünk venni).
Meglátogattuk a régi ismerőseimet, végig mentem azokon az utcákon, ahol nap mint nap jártam.


Palmengarten

Dóm


"Mainhattan"

Sachsenhausen, ahol még az utcakövek között is alma terem



A régi és az új találkozása