2010. november 29., hétfő

Rendhagyó Adventi naptár/András,Andor napja

2010. november 30. kedd, András, Andor
Kifényesítünk annyi piros, egészséges almát, amennyi családtagunk van, és elhelyezzük a termős asztalunkon.

Ezen a napon Szent András napját ünnepeljük. András, Jézus tanítványainak egyike volt. Néró császár helytartója fogatta el, és egy X alakú keresztre kötöztette, hogy lassú halállal haljon meg. A vértanú a legenda szerint, két napi szenvedés után november 30-án halt meg. A kereszt szárait átlósan ácsolták össze, nem úgy, mint Jézusét. Ezért még napjainkban is az ácsok az ilyen alakú keresztet András-keresztként emlegetik.
András naphoz sok népi hiedelem és népi szokás kötődik, mint például a férjjóslási praktikák: a lányok gombóc főzéskor kis papírokra írták a fiúk nevét, a gombócba gyúrták, amelyik gombóc feljött leghamarabb a víz színére, az lesz a leendő férjének a neve. De minden jóslás alapja az egész napos böjt volt. A zajos mulatságok ezen a napon megszűntek, és a muzsikaszó farsangig hallgatott. András nappal kezdődnek el a disznótorok is.



A mi termős asztalunk a konyhában van-egyszerűen kiszorult oda, ott találtam még szabad felületet. Meg hát különben is a "fél életemet" a konyhában töltöm:) Az asztalra remekül illett Reni két évvel ezelőtti ajándék terítője.



3 megjegyzés:

  1. Csudaklassz,remek ízlésed van!;-)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon örültem, hogy Amarantánál rátaláltam erre a bejegyzésre, olyan jó készülődni, mindig egy kicsivel többet hozzá tenni.

    VálaszTörlés

Válasz