Az első kihívás a rebarbara volt:) Ki gondolta volna??? Emlékeim szerint volt a telkünkön is a ház körül, anyukám panaszkodott is eleget, hogy nagyon terjed, mi meg nem csinálunk belőle soha semmit. Persze mikor kerestem, csak a hűlt helyét találtam, ugyanis anyukám tavalyi gyomeltűntetési akciójának véletlenül a rebarbara is áldozatul esett. Gondoltam, sebaj, majd a szomszédtól kérek, hiszen anno még ők adták nekünk. Hát nekik sem volt már:(
Így szombaton kézen fogtam Áront, és elmentünk a Bosnyákra beszerzési körútra. Meg is találtam az egyetlen fejkendős-bőszoknyás nénikét, aki árult rebarbarát. Kissé csodálkozott, hogy mit is akarok kezdeni a növénnyel, ki is kérdezett alaposan. Szóval rebarbara beszerezve, epret is vettem, és el is készült a dzsem.
A mai napon a munkahelyi konyhánk kezdett egy gyümölcsös standhoz hasonlítani, ugyanis a gyümölcsfákkal rendelkező kollégák hoztak meggyet és cseresznyét bőven. A cseresznyés clafoutis a fejemben motoszkált már régen. Átnéztem több receptet is, míg végül Joanne Harris/ Fran Warde " A francia konyha" c. könyvében található receptre esett a választásom. Hát bevallom, nem gondoltam, hogy lesz belőle valami. Lett, de még nem kóstoltam meg:)
Párizsban élő Adrienn barátnőm szerint mit flancolok- már sértődés ne essék, de ez egy egyszerű cseresznyés lepény:) De megígérte, hogy kikérdezi a francia nagyit, aki állítólag nagyon finomat tud sütni. Kíváncsian várom a receptet, egyet azért még készítenék!
Hozzávalók:• 15 g vaj a tepsi kikenéséhez• 750 g cseresznye kimagozva• 125 g liszt• 50 g kristálycukor• 3 tojás• 1 kk. vaníliaeszencia• 300 ml tej• porcukor a sütemény megszórásához
Elkészítése:A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy lapos, kerek fajansztálat. Tegyük a cseresznyét a tálba.A lisztet és a cukrot egy nagy tálban keverjük össze, és fúrjunk egy kis krátert a közepébe. Verjük fel a tojást. A vaníliaeszenciát és a tejet adjuk a tojáshoz, és keverjük vele össze.Lassan öntsük a tejes keveréket a lisztben lévő kráterbe, és állandóan kevergessük, amíg puha tésztát nem kapunk. Öntsük a cseresznyére.Süssük 40 percig vagy tűpróbáig. Szórjuk meg porcukorral, és langyosan tálaljuk.
(én fél kilóval készítettem, és ez is bőven elég volt, gondolom, jó tömény cseresznyés lesz)
Nem is tudom, melyik az ínycsiklandóbb...? :) Ígéretes a pite, mennyeinek nézem... No és a lekvárkáid is guszták nagyon :)
VálaszTörlésAkárhogy is hívják... fantasztikusan néz ki! ;o)
VálaszTörlésSzépek a dzsemjeid! Sajna én idén lemaradtam az eperről.:( Majd barackkal kárpótolom magam.:)
VálaszTörlésEzt a clafoutis-receptet ajánlotta Évi is! Megsütöttem, már kétszer. Olyan lett, mint egy felfújt, hidegen mennyei, hmmmmm.... És nekem is ilyen fakanáltartóm van, csak paradicsomos, imádommmm!:))))
Pussz! V.
Szia!
VálaszTörlésBocsi hogy ide írok, de kukkants be hozzám egy játékra:-)
Nagyon szépek az új hímzések, várom a végét, biztos gyönyörű lesz úgy egyben az egész:-)