2009. március 29., vasárnap

Húsvéti lógóka

Már többen elkészítették ezt a mintát, mikor megláttam, én sem tudtam nemet mondani.
A tojások alapja hungarocell, késsel bevágtam az oldalát, ráfeszítettem az anyagot, és a résbe tömködtem a szélét. Eredetileg a szívet is hungarocell alapra gondoltam, de sajnos ekkora szívet nem kaptam sehol. Mivel a tojások alapja puha, nem is ragasztottam sehol a szalagokat, egyszerűen gombostűket tűztem bele.




Design: Miriam Dall'Ert/ La Bottega della Nonna
Vászon: Zweigart/Linda 27 ct.
Fonal: DMC


2009. március 8., vasárnap

Répatorta

Éppen egy évvel ezelőtt készítettem először, aztán feledésbe merült. Bár az első próbálkozáskor a répák nem voltak ennyire "sápadtak":)
Áronnak a héten valahogy eszébe jutott, és azt kérte, mire haza jön vasárnap, süssek neki répatortát. Pont kapóra jött, hogy Zoltán nap, Nőnap is van, így átvonultunk a szomszédba a tortával , felköszöntöttük a szomszéd Zoltánt, a fiúktól virágot kaptunk mi lányok, a tortát pedig megettük:)



16 szelethez /Lajos Mari, Svájci sárgarépatorta
220 g sárgarépa
120 g hámozott, darált mogyoró
120 g hámozott, darált mandula
50 g zsemlemorzsa
50 g finomliszt
1 kk. sütőpor
7 tojássárgája
200+100 g cukor
1/2 kk. őrölt fahéj
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
2 ek. cseresznyepálinka
1-1 citrom és narancs reszelt héja
5 tojásfehérje, só
A mázhoz és a díszítéshez:
300 g + 1 kk. porcukor
3-3 ek. citromlé és cseresznyepálinka
100 g narancssárga marcipánmassza
50 g zöld marcipánmassza
1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformá alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A répát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A mogyorót, mandulát, zsemlemorzsát, lisztet és sütőport összekeverjük.
2. A tojássárgákat habosra keverjük 200 g cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és a pálinkával, majd belereszeljük a citrom és narancs héját. A tojáfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott maradék 100 g cukorral fényes habbá verjük. Összedolgozzuk a fűszeres krémmel, aztán a mandulás-mogyorós keverékhez adjuk, végük belekeverjük a répát.
3. A masszát a formába simítjuk, és 190 C-ra előmelegített sütőben, középső rácsálláson 45-55 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva teljesen kihűlni, és 1 napig pihentetjük.
4. A mázhoz 300 g porcukrot, a citromlét és a pálinkát sűrű krémmé keverjük. A torta alá sütőpapírral letakart tálcát helyezünk, aztán határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, és egyenletesen elsimítjuk a mázat úgy, hogy az oldalán szépen-ritkásan lefolyjon. 15-20 percre 100 C-ra előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük, amelynek ajtaját fakanállal kitámasztjuk. Hűvös, levegős helyen további 1 napig száradni hagyjuk.
5. A marcipánt átgyúrjuk. A narancssárgából ujjnyi vastag rudat sodrunk, 20 db 1 cm vastag szeletre vágjuk, majd répaformát sodrunk belőle, villával berovátkázzuk. A zöld marcipánt porcukorral meghintett munkalapon kinyújtjuk, és almalyukasztóval kis korongokat szúrunk ki belőle. Levélkéket formálva összecsippentjük, és a répák vastagabb végébe nyomjuk.
6. Kijelöljük a torta szélén a szeletek helyét, mindegyik szegélyére 1-1 répát ültetünk, a torta közepére pedig hármat-négyet.
Esküszöm, hosszabb leírni, mint elkészíteni!:)

2009. március 1., vasárnap

Finnországi emlékek

Pulla.
Nem vagyok egy nagy kelt tészta készítő. Ha a szakácskönyvben úgy kezdődik a recept, hogy végy 5 dkg élesztőt, akkor én elegánsan tovább lapozok:(
Réka Finnországban sütött pullát nekünk, annyira ízlett, hogy muszáj volt megpróbálkoznom vele itthon is. Az ízét a kardamom igen intenzívvé teszi, nekünk nagyon ízlik!

A recept:
2 deci cukros langyos tejben 25 g élesztot elmorzsolni, kicsit
felfutni hagyni, bele 1 tojás, 1 deci zabpehely, 1 deci cukor, 2
teáskanál kardamom, fél teáskanál só, 6-7 deci liszt és 100 g puha
margarin. Elkeverni, ragadós-folyékony lesz, nem baj, a tesztát
liszttel elválasztani a táltól, kelni hagyni meleg helyen konyharuha
alatt. Egy óra.
15 labdacsot formázni, a tepsiben konyharuha alatt keleszteni még egy
kicsit, tojással a tetejet megkenni, díszítőcukorkát rászórni, 225
fokon 8-10 percet sütni.


És szintén finnországi szerzeményeim:
Iitalla, híres finn porcelán márka. Szerelem az első látásra, és nem bántam meg, hogy mindhárom színből vettem.:)